Om beregningerne
Modellen, der bruges til at måle produktets CO2-aftryk, er udelukkende bygget til Scandi Standard, der ejer Danpo, og beregningerne er baseret på primære data fra organisationen, når de er tilgængelige. For data, der ikke er tilgængelige, er estimater eller sekundære data blevet brugt i overensstemmelse med standardpraksis og den anvendte internationale standard. Carbon Trust, der har foretaget målingerne for os, har 20 års erfaring og er en anerkendt, betroet og erfaren specialist i klimaberegninger.
Livscyklusfaser, der indgår i beregningerne:
- Dyrkning af afgrøder til foder, herunder ændringer i arealanvendelsen (LUC-faktor)
- Foderproduktion
- Forældrefugleavl
- Klækning
- Opdræt
- Slagtning og forarbejdning
- Emballage
- Distribution
- Detail og salg
- Brug (hos dig) – for eksempel den nødvendige strøm til at køle køleskabet til produktopbevaring og til madlavning – samt gennemsnitligt madspild og bortskaffelse af emballage
Analysen er fra jord til bord og er mere avanceret end mange andre beregninger på markedet (som ofte kun dækker fra jord til port, nogle gange eksklusiv emballage). I beregningerne indgår den såkaldte LUC-faktor, hvilket betyder, at klimapåvirkningen fra ændringer i arealanvendelsen efter f.eks. sojaproduktion medregnes. Dette er ikke tilfældet i mange andre beregninger på markedet og har væsentlig indflydelse på resultatet.
Om resultaterne
Vi ved, baseret på andre undersøgelser, at kylling generelt er en proteinkilde med et relativt lavt klimaaftryk. Tal fra f.eks. ”Den Store Klimadatabase, version 1.2” viser, at kyllingekød gennemsnitlig er 3,27 kg CO2e/pr. kg, sammenlignet med f.eks. grisekød gennemsnitligt er 4,69 kg CO2e/pr. kg og oksekød gennemsnitligt er 74,84 kg CO2e/pr. kg.
Carbon Trusts beregninger af vores produkter viser et gennemsnit på 9,63 kg CO2e/kg produkt. Resultaterne varierer mellem 1,66 kg CO2e/kg og 13,99 kg CO2e/kg produkt. Bemærk dog, at dette af flere årsager ikke kan sammenlignes direkte med tal fra f.eks. ”Den Store Klimadatabase”. I Carbon Trust-beregningerne er bl.a. hele værdikæden inkluderet (jord til bord), og der anvendes både konventionelle og langsomt voksende kyllinger. Kg CO2 er angivet pr. kg produkt, hvor udledningerne er fordelt på de forskellige udskæringer ved hjælp af en masse-økonomisk allokering i overensstemmelse med standardpraksis for PCF-beregninger. Masse-økonomisk allokering anvendes også til at fordele udledningerne fra levende fuglevægt til slagtet vægt.
Foderproduktion, især soja står for den absolut største klimapåvirkning. Effekten af vores direkte drift i form af slagteridrift og forarbejdning bidrager kun til få procent af vores produkters samlede klimapåvirkning.
- Opdræt inkl. al foderproduktion, klækning og avl – 86,5 %
- Slagtning og forarbejdning – 3 %
- Distribution, detailhandel, salg inkl. emballage – 5 %
- Brugsfase og tilberedning – 5,5 %
Baseret på vores beregninger er nøgleudfordringen knyttet til sojaen i kyllingens foder. Det langsigtede mål er at reducere og erstatte importeret soja med andre, lokale proteinkilder. Scandi Standard, der ejer Danpo, kører projekter sammen med foderspecialister om at producere nyt foder, hvor soja er blevet erstattet med lokalt dyrkede afgrøder med lavere klima- og miljøbelastning.
Vi er også medlemmer af RTRS – Round Table on Repsonsible Soy.