Logo
Logo close
Forbruger Foodservice
Dansk keyboard_arrow_down Dansk Dansk Engelsk Engelsk Tysk Tysk Spansk Spansk
Dansk Engelsk Tysk Spansk

Det kræver et stort arbejde at sikre Salmonellafri kyllinger

En vigtig del af fødevaresikkerheden er at undgå bakterien Salmonella - en naturligt forekommende bakterier, der kan give alvorlige madforgiftninger og i værste fald kan forårsage længerevarende sygdomsforløb.

Alle Danske kyllinger er fri for Salmonella. Den salmonellafrie produktion baseres på fem grundtrin:

  • Den daggamle kylling skal være salmonellafri, når den ankommer til landmanden

  • Foder, vand og strøelse skal være salmonellafrit

  • Kyllingerne skal færdes i et salmonellafrit miljø

  • Hele produktionskæden skal løbende kontrolleres

  • Øjeblikkelig handling skal iværksættes ved fund af Salmonella

 

En stor del af æren for de salmonellafri kyllinger skal tilskrives landmændene, der med høj hygiejne og betænksom adfærd gør en stor indsats for at hindre, at bakterien kommer ind i kyllingeflokkene.

Salmonella er en tarmbakterie, der forekommer vidt udbredt i naturen. Den kan findes i æg, fjerkræ, svine- og oksekød. Bakterierne kan også findes i fisk, rå grøntsager, frugt samt blandt visse kæledyr.

Der findes mere end 2500 typer Salmonella. Bakterien dør ved 70-72° C, hvilket gør, at den ikke overlever kogning og stegning.

Campylobacter

En vigtig del af fødevaresikkerheden er at undgå bakterien Campylobacter – en naturligt forekommende bakterier, der kan give alvorlige madforgiftninger.

Vi har i en årrække arbejdet med at bekæmpe Campylobacter. Det gælder forenklet sagt om at forhindre, at campylobacter-bakterien kommer ind i kyllingehuset til de fra fødslen campylobacterfri kyllinger.

Der forskes stadig i, hvordan man bekæmper den naturligt forekommende bakterie hos levende kyllinger og vores indsats består bl.a. i at rådgive og stille krav om smittebeskyttelse til kyllingeproducenterne.

Campylobacter er en bakterie, der er vidt udbredt i naturen. Den kan findes hos fugle, pattedyr og kæledyr samt i forurenet drikkevand, kød, upasteuriseret mælk mm.

Hyppigheden af bakterien er sæsonvariabel og topper august-september.

Bakterien dør ved 70-72° C, hvilket gør, at den ikke overlever kogning og stegning.