En vigtig del af fødevaresikkerheden er at undgå bakterien Salmonella - en naturligt forekommende bakterier, der kan give alvorlige madforgiftninger og i værste fald kan forårsage længerevarende sygdomsforløb.
Alle Danske kyllinger er fri for Salmonella. Den salmonellafrie produktion baseres på fem grundtrin:
Den daggamle kylling skal være salmonellafri, når den ankommer til landmanden
Foder, vand og strøelse skal være salmonellafrit
Kyllingerne skal færdes i et salmonellafrit miljø
Hele produktionskæden skal løbende kontrolleres
Øjeblikkelig handling skal iværksættes ved fund af Salmonella
En stor del af æren for de salmonellafri kyllinger skal tilskrives landmændene, der med høj hygiejne og betænksom adfærd gør en stor indsats for at hindre, at bakterien kommer ind i kyllingeflokkene.
Salmonella er en tarmbakterie, der forekommer vidt udbredt i naturen. Den kan findes i æg, fjerkræ, svine- og oksekød. Bakterierne kan også findes i fisk, rå grøntsager, frugt samt blandt visse kæledyr.
Der findes mere end 2500 typer Salmonella. Bakterien dør ved 70-72° C, hvilket gør, at den ikke overlever kogning og stegning.